A társasház biztosítás és a kárbejelentés egyszerűen

Mielőtt belevágunk a kárbejelentés részleteibe, fontos megérteni, hogy mi az a társasház biztosítás és miért lehet szükség rá. A társasház biztosítás egy olyan biztosítási forma, amely a társasház közös részeit és az egyes lakásokat is védi különböző károk ellen, mint például tűz, víz, vihar és más természeti csapások.

1. lépés: Tájékozódás a társasház biztosításról és saját lakásbiztosításról

Ha van saját lakásbiztosításunk és társasház biztosítás is, először is utána kell járnunk, hogy mire terjednek ki ezek a biztosítások. Ezt megtehetjük a társasház közös képviselőjénél és a saját biztosítónknál is. Fontos tudni, hogy milyen feltételek mellett kaphatunk kártérítést mindkét biztosítás esetén.

2. lépés: Döntés a kárbejelentés helyéről

Miután összehasonlítottuk a társasház biztosítást és a saját lakásbiztosításunkat, eldönthetjük, hogy melyik biztosítónál szeretnénk a kárt bejelenteni. Ehhez figyelembe kell vennünk, hogy melyik opcióval járunk a legjobban a kártérítés szempontjából.

3. lépés: A kárbejelentés

Amint megtörtént a döntés, a kárt a kár észlelését követő 2 napban be kell jelenteni a kiválasztott biztosítónál. Lehetőségünk van akár mindkét biztosítónál bejelenteni a kárt, de ez nem jelenti azt, hogy több kártérítést kapunk. A biztosítók ilyenkor egymás között osztják el a kártérítési összeget, ami nem lehet magasabb a biztosítási összegnél.

Szemléltető példa a kárbejelentésre

Tételezzük fel, hogy a szomszédunk eláztatja a lakásunkat. Ebben az esetben több lehetőségünk is van a kárrendezésre. Ha a szomszédnak van felelősségbiztosítása, igénybe vehetjük azt, vagy választhatjuk a saját lakásbiztosításunkat is a károkozás rendezéséhez. Az első lépések itt is a tájékozódás és a döntés a kárbejelentés helyéről lesznek.

Összefoglalás

A kárbejelentés folyamata a társasház biztosításnál egyszerűbbé válik, ha tisztában vagyunk a saját lakásbiztosításunk és a társasház biztosítás feltételeivel. A lényeg, hogy tájékozódjunk, döntsünk a kárbejelentés helyéről, és időben intézkedjünk, hogy a kártérítésünket mielőbb megkaphassuk.