Kimutatások és statisztikák: miért fontos a társasház biztosítás?

A társasház biztosítás nagyon fontos, hiszen sok esetben a lakók egyéni lakásbiztosítása nem nyújt elegendő fedezetet a közös károkra. A statisztikák szerint egy társasház tulajdonosainak csak mintegy húsz százalékának van olyan lakásbiztosítása, amely megfelelő védelmet nyújt. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a társasház biztosítás miért lehet hasznos a lakók számára.

Példa egyéni lakásbiztosítás hiányosságaira

Képzeld el, hogy egy társasházban egy lakáson kívüli helyiségben bekövetkezik egy csőtörés, és ez a víz a szomszéd lakásában is kárt okoz. Ebben az esetben az egyéni lakásbiztosítás nem biztosít fedezetet a károkra, ezért a lakóknak saját zsebből kell fedezniük a javítási költségeket. Ez nemcsak költséges, de igazságtalan is lehet, hiszen nem mindenki tehető felelőssé a károkért.

Példa közös kazán meghibásodására

Egy másik példa lehet, amikor a társasház közös kazánja elromlik, és emiatt nincs fűtés a lakásokban. Emiatt a vízvezetékek befagyhatnak, ami komoly károkat okozhat. Ha nincs közös társasház biztosítás, akkor ebben az esetben is a lakóknak kell állniuk a költségeket.

Társasház biztosítás előnyei

A társasház biztosítás előnye, hogy a közös károkra nyújt fedezetet, így a lakók nem kényszerülnek saját zsebből fizetni a javítási költségeket. Emellett a társasház biztosítás segíthet csökkenteni a vitákat a lakók között, hiszen a közös károkra való felkészülés nemcsak anyagi, hanem jogi kérdéseket is felvet.

Hogyan található meg a megfelelő társasház biztosítás?

A legjobb társasház biztosítás megtalálásához érdemes kalkulátorok segítségével összehasonlítani a különböző ajánlatokat. Ha sikerül megtalálni az ideális konstrukciót, akkor egy segítőkész biztosítási tanácsadó abban is segíthet, hogy a ház a lehető legrövidebb időn belül megkaphassa a szükséges biztosítási szerződést.

Összefoglalás

  • A társasház biztosítás fontos, mert az egyéni lakásbiztosítások gyakran nem nyújtanak elegendő fedezetet a közös károkra.
  • A társasház biztosítás segíthet megelőzni a lakók közötti vitákat és igazságtalanságokat.
  • A megfelelő társasház biztosítás megtalálásához érdemes kalkulátorokat használni, és segítőkész biztosítási tanácsadót igénybe venni.

A társasház biztosítás tehát minden lakó számára előnyös lehet. Ne hagyd, hogy a lakók kénytelenek legyenek a saját zsebükből fizetni a közös károkra, és tegyél azért, hogy mindenki számára biztonságos és nyugodt környezetet biztosíts a társasházban.