Mit nem fedez a társasház biztosítás?

A társasház biztosítás egy olyan védelem, amely a társasházakat különböző veszélyek ellen védi, de fontos tudni, hogy nem minden esetre terjed ki. Íme, néhány példa arra, hogy milyen esetekben nem nyújt védelmet a társasház biztosítás.

Bizonyos épületek és építmények kizárása

A társasház biztosítás nem terjed ki olyan épületekre és építményekre, amelyek fa, döngölt föld, vályog vagy agyag falazatúak. Ezek az anyagok kevésbé tartósak és nagyobb eséllyel okozhatnak problémákat a biztosító számára.

Környezetszennyezés és hatósági rendelkezések

A biztosító nem téríti meg azokat a károkat, amelyek környezetszennyezéssel vagy hatósági rendelkezésekkel állnak összefüggésben. Ez azt jelenti, hogy ha egy káresemény a környezetet szennyező anyagok vagy hatósági beavatkozások miatt következik be, a biztosítás nem fedezi a keletkezett károkat.

Más biztosítási szerződések és jogszabályok által fedezett károk

A társasház biztosítás nem téríti meg azokat a károkat, amelyeket egy másik biztosítási szerződés vagy jogszabály alapján már fedeznek. Ebben az esetben a másik biztosítás vagy jogszabály által biztosított fedezetet kell igénybe venni.

Karbantartás elmulasztásával összefüggő károk

Ha a károk az épület karbantartásának elmulasztása miatt következnek be, a társasház biztosítás nem fedezi azokat. Fontos tehát, hogy a társasházat rendszeresen karbantartás alatt tartsuk, hogy elkerüljük az ilyen típusú károkat.

Nem biztosítható közös ingóságok

A társasház biztosítás nem terjed ki olyan közös ingóságokra, mint például a készpénz, kéziratok, tervek, adathordozón tárolt adatállományok, érmék, bélyegek vagy képzőművészeti alkotások. Ezeket a vagyontárgyakat más módon kell biztosítani, ha védelmet szeretnénk rájuk.

Szabadban vagy nem lezárt helyiségben tárolt ingóságok kárai

A társasház biztosítás nem térül a szabadban vagy nem lezárt helyiségben tárolt vagy tartott ingóságok kárai, kivéve, ha az ingóság egy szemetes kuka. Ezért fontos, hogy az ilyen ingóságokat megfelelően tároljuk és védekezzünk ellenük a károk megelőzése érdekében.

Összefoglalás

A társasház biztosítás fontos védelmet nyújt a társasházak számára, de fontos tudni, hogy nem minden esetre terjed ki. A fent említett példák segítenek abban, hogy jobban megértsük, milyen esetekben nem nyújt védelmet a társasház biztosítás, és így jobban felkészülhessünk a különböző kockázatok kezelésére és a megfelelő biztosítási védelem kialakítására.