Társasház biztosítás: Milyen kiegészítőkkel bővíthető a fedezet?

A társasházak, lakóparkok és lakásszövetkezetek esetében fontos odafigyelni a megfelelő biztosítási fedezet kialakítására. Ennek érdekében különböző kiegészítőkkel bővíthető a biztosítási csomag, amelyek további védelmet nyújtanak a közös tulajdonban lévő ingóságokra, berendezésekre és felelősségekre vonatkozóan. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen kiegészítőkkel építhető a társasház biztosítás.

1. Betöréses lopás és rablás kiegészítő biztosítás

Ez a kiegészítő biztosítás lehetővé teszi, hogy a társasház közös tulajdonú ingóságait és berendezéseit védelem alá vonhassuk betöréses lopás és rablás esetén. Például a közös tulajdonba tartozó kültéri központi antenna berendezés is biztosítási fedezetbe vonható, ha a megfelelő feltételek teljesülnek.

2. Rongálási (vandalizmus) károk kiegészítő biztosítás

Ez a kiegészítő biztosítás a betöréses lopás, rablás vagy annak kísérlete során okozott járulékos rongálási károk megtérítését szolgálja. Ilyenek lehetnek például a kaputelefonokban, elektromos kapukban és liftekben keletkezett rongálási károk. A fedezet mértéke a választott csomag függvénye.

3. Különleges üvegek kiegészítő biztosítás

A közös tulajdonú és a közös tulajdonon belül elhelyezett különleges üvegezések (pl. 4mm-nél vastagabb vagy kirakatüvegek) szintén biztosíthatók ezzel a kiegészítővel.

4. Társasházi közös képviselők és társasházkezelők felelősségbiztosítása

Ez a kiegészítő biztosítás a társasház közös képviselőinek és társasházkezelőinek felelősségét fedezi. Ha a közös képviselő vagy társasház-kezelő vétkes módon megszegi a tevékenységének szabályait és ezzel kárt okoz a társasház vagyonában, illetve a tulajdonostársak tulajdonában, életében vagy egészségében, a biztosító megtéríti a keletkezett károkat.

Összefoglalás

A társasház biztosítás kiegészítőivel lehetőség nyílik a közös tulajdonú ingóságok, berendezések és felelősségek védelmének növelésére. Fontos, hogy a társasházak, lakóparkok és lakásszövetkezetek megfelelően tájékozódjanak a különböző kiegészítők lehetőségeiről, és igényeiknek megfelelően alakítsák ki a biztosítási csomagjukat.