A társasház biztosítás és a csőtörés okozta károk

Egy társasházban előfordulhat, hogy a vízcsövek meghibásodnak és csőtörés történik. Ilyenkor fontos tisztázni, hogy kinek a felelőssége a kár és melyik biztosító köteles a kártérítésre. Ebben a cikkben érthetően és szemléletes példákkal magyarázzuk el a társasház biztosítás és a csőtörés okozta károk kérdéseit.

A csőtörés és a károk keletkezése

Képzeljük el, hogy egy társasházban a vízcsőrendszerben csőtörés történik, például két egymás felett lévő lakás között a falban. Az alsó lakás fürdőszobája és a társasház pincéje is elárasztódik vízzel. A társasház és a lakások is rendelkeznek saját biztosítással. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy kinek a biztosítója kötelezhető a kártérítésre, ki végezze a kárfelmérést és kié a felelősség?

Társasház biztosítás és a kártérítési felelősség

Az ilyen helyzetekben általában a társasház biztosítására érdemes a kárbejelentést megtenni. A biztosító a vezetékes vízkárt és az általa okozott károkat fogja téríteni, mint például:

  • feltárási költségek,
  • csőcserét,
  • helyreállítási költségek,
  • a pince helyiségben keletkezett károkat.

Amennyiben az ingóságok (például bútorok, berendezések) is károsodtak, ebben az esetben lehetne az egyéni biztosítás alapján kárigénnyel élni.

A kárfelmérés és a gyors szolgálat

Több biztosítónál van már gyors szolgálat, ahol egy telefonhívásra a legrövidebb időn belül küldik a megfelelő szakembert a sürgős beavatkozás és a további károk megelőzése érdekében. A szakember elvégzi a kárfelmérést, és a biztosító alapján dönt a kártérítésről.

Összefoglalás

A társasház biztosítás fontos a csőtörés okozta károk esetében, mivel a biztosító általában a vezetékes vízkárt és az általa okozott károkat téríti. Az egyéni biztosítások csak az ingóságok károsodása esetén lépnek érvénybe. A gyors szolgálat segítségével pedig a kárfelmérés és a sürgős beavatkozás is gyorsan megoldódik.