Társasház biztosítás: Miért fontos és mire nyújt védelmet?

A társasház biztosítás egy olyan biztosítási megoldás, amely a társasházakban élők számára nyújt védelmet különböző káresemények esetén. A biztosítás célja, hogy segítséget nyújtson a lakóknak abban, hogy az esetleges károkat és veszteségeket könnyebben elviseljék és gyorsabban helyreálljon az épület és a lakások állapota.

Milyen káreseményekre terjed ki a társasház biztosítás?

  1. Tűz: Ha az épületben tűz üt ki, a biztosítás segít a kár enyhítésében és a helyreállításban.
  2. Villámcsapás: Ha egy villám csap az épületbe, a biztosítás fedezni fogja a keletkezett károkat.
  3. Ismeretlen közlekedési eszköz ütközése: Ha egy jármű nekiütközik a társasháznak, a biztosítás segít a kár helyreállításában.
  4. Repülő becsapódás: Ha egy repülőgép becsapódik az épületbe, a biztosítás fedezni fogja a keletkezett károkat.
  5. Földrengés: Ha egy földrengés következtében károsodik az épület, a biztosítás segít a helyreállításban.
  6. Vihar, csapadék, jégeső által okozott kár: Ha a természeti erők által okozott károk keletkeznek, a biztosítás segít a károk helyreállításában.
  7. Üvegek törése és repedése: Ha az épületben lévő üvegek megsérülnek, a biztosítás fedezni fogja a javítást vagy cserét.

Felelősségbiztosítás és bővített fedezet

A társasház biztosítás általában csak az idegen, harmadik személy által okozott károkat téríti. Ha viszont a lakók egymásnak okoznak kárt, akkor erre a célra bővített felelősségbiztosítás szükséges. Például, ha egy lakó mosógépe meghibásodása miatt beázik a szomszéd lakása, ekkor a bővített felelősségbiztosítás nyújt fedezetet a keletkezett károkra.

A társasház döntése és a szerződésbe foglalt kiegészítő kockázatok

A társasházaknak lehetőségük van megbeszélni, hogy milyen kiegészítő kockázatokat szeretnének a biztosításukban szerepeltetni. Így a szerződésben azokat az eseményeket foglalják bele, amelyekről előzetesen megállapodtak a lakók.

Összegzés

A társasház biztosítás egy fontos védelmi eszköz a társasházban élők számára, amely segítséget nyújt a különböző káresemények esetén. A biztosítás segít abban, hogy a lakók könnyebben és gyorsabban helyreállíthassák az épület és a lakások állapotát, és biztonságban érezhessék magukat otthonaikban.