A társasház biztosítás és a közös tulajdonra vezethető vissza káresemények

Egy társasházban sok lakás van, és néha előfordulhatnak problémák, amelyek a közös tulajdonból adódnak. Ilyenkor fontos tudni, hogy milyen felelősséget visel a társasház és a lakók, és hogyan segíthet a társasház biztosítás.

Mit jelent, ha a káresemény oka a társasházi közös tulajdonra vezethető vissza?

Ha a társasház közös tulajdonához tartozó valami, például egy vízvezeték vagy a szigetelés meghibásodik, és ez okoz problémát a lakásokban, akkor azt a társasháznak kell megoldania. Ilyenkor a közös tulajdonban álló rész meghibásodása okozza a kárt, tehát nem az egyes lakások tulajdonosainak felelőssége.

Mi történik ilyen esetben a társasház biztosításával?

Egy jól működő társasház esetében létezik költségvetési összeg, amit a közös tulajdon hibáinak kijavítására fordítanak. Ha ez az összeg nem elegendő, vagy a társasház nem rendelkezik ilyen tartalékkal, akkor a társasház biztosítása léphet a képbe.

A társasház biztosítása általában fedezni szokta a közös tulajdonban álló részek meghibásodásából eredő károkat. Ilyenkor a biztosító fizeti a javítás költségeit, és a társasház viseli a költségeket.

Példa a közös tulajdonra vezethető vissza káreseményre

Képzeld el, hogy egy társasházban a közös tulajdonban álló vízvezeték elromlik, és emiatt a lakásokban elárasztja a padlást. A társasháznak ekkor meg kell javítania a vízvezetéket, hogy ne okozzon további károkat. Ha a társasház rendelkezik elkülönített költségvetéssel az ilyen hibákra, akkor onnan fedezhetik a javítás költségeit. Ha nincs ilyen költségvetés, vagy az nem elegendő, akkor a társasház biztosítása állhat a költségek fedezésére.

Összefoglalás

  • Ha a káresemény oka a társasház közös tulajdonra vezethető vissza, akkor a társasháznak kell elhárítania a hibát.
  • A társasház költségvetése vagy a társasház biztosítása segíthet a közös tulajdon meghibásodásából eredő károk fedezésében.
  • A társasház végzi a helyreállítást, és végső soron viseli a költségeket.

Reméljük, hogy most már könnyebben érthető, hogyan működik a társasház biztosítás és a közös tulajdonra vezethető vissza káresemények esetében.