Beázás esetén mi a teendő a társasházban?

A beázás otthonunkban kellemetlen és bosszantó probléma, amelyet minél előbb orvosolni kell. A társasház biztosítás szerepe ebben a helyzetben kulcsfontosságú. Íme néhány egyszerű lépés, amit érdemes követni, hogy a beázást hatékonyan kezeljük:

1. Áramtalanítsuk a házat

Amikor észrevesszük a beázást, az első lépés mindig az áram kikapcsolása legyen, biztonsági okokból. Így elkerüljük az elektromos áramütést vagy az eszközök meghibásodását.

2. Keressük meg a víz forrását

A következő lépés a víz forrásának megtalálása és elzárása. Ha mi magunk nem tudjuk elzárni a vizet, szükség lehet egy szakember segítségére.

3. Informáljuk a közös képviselőt

Társasház esetén értesíteni kell a közös képviselőt a beázásról, hogy segítséget nyújtson a probléma megoldásában, és szükség esetén tájékoztassa a többi lakót.

4. Készítsünk fényképeket a kárról

Mielőtt megkezdenénk a takarítást és a javítást, készítsünk fényképeket a beázott falról, plafonról és tárgyakról. Ezekre később szükség lehet a biztosítási igény benyújtásához.

5. Ellenőrizzük a lakásbiztosítást

Fontos, hogy ellenőrizzük, a lakásbiztosításunk fedez-e beázás esetére is. Ha igen, a fényképekkel együtt minél hamarabb, de legkésőbb az észlelést követő 2 napon belül jelentsük be a kárt a biztosítónak.

6. Ne kezdjük el a javítást a biztosítóval történő egyeztetés előtt

Fontos, hogy ne kezdjük el a javítást a biztosítóval történő egyeztetés előtt, ugyanis így könnyen eleshetünk a kártérítéstől. Türelmesnek kell lennünk, és megvárni a biztosító utasításait.

Összefoglalás

A társasház biztosítás által nyújtott védelem segíthet a beázás okozta károk enyhítésében. Fontos, hogy kövessük a fent említett lépéseket, és tartsuk be a biztosító utasításait, hogy megfelelő kártérítést kapjunk a beázás miatt keletkezett károkra.