Társasház biztosítás: Beázás esetén mire térít és mire nem?

A társasházakban élők gyakran találkozhatnak olyan esettel, amikor beázás okoz károkat a lakásokban. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy milyen károkra térít a társasház biztosítása és milyen esetekben nem. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mire számíthatsz a társasház biztosításától beázás esetén, és milyen kiegészítő biztosításokat érdemes megkötni a teljes védelem érdekében.

A társasház biztosítása beázás esetén

A társasház biztosítása akkor téríti a beázásból eredő károkat, ha azok az épületen belül, közös tulajdonú területeken keletkeztek. Ilyen esetekben gondolhatunk például a tető megrongálódására vagy az ereszcsatorna eldugulására. Ha a kár forrása az épülethez köthető, akkor a társasház biztosítása fedezi a kárainkat, vagy annak egy részét.

Saját lakásbiztosítás és felelősségbiztosítás fontossága

Azonban a társasház biztosítása nem téríti a saját lakásunkban bekövetkező beázást, ha annak oka nem az épülethez köthető. Ilyen esetekben, ha nincs saját lakásbiztosításunk, nekünk kell állnunk a károk helyreállítását. Sőt, ha a szomszéd lakása is miattunk ázik el, az ő kárait is saját zsebből kell megtérítenünk. Ezért nagyon fontos, hogy a társasházban élőknek is legyen saját lakásbiztosításuk, amely által kár esetén nem kell aggódnunk az anyagiak miatt.

Mielőtt megkötnénk a lakásbiztosítást, ügyeljünk arra, hogy az tartalmazzon felelősségbiztosítást is. Ez az a biztosítási elem, ami az általunk másoknak okozott károkra is fedezetet nyújt. Ha például a szomszéd áztatja el a mi lakásunkat, az ő lakásbiztosításának terhére történik a kárbejelentés, és a beázás okozta károkat a felelősségbiztosítás megtéríti nekünk.

Szemléltető példák

  1. Példa 1: A társasház tetője megrongálódik, és emiatt beázik a lakásodban. Ebben az esetben a társasház biztosítása fedezi a károkat, hiszen az épülethez köthető az ok.
  2. Példa 2: Saját lakásodban történik egy vízvezeték-törés, és emiatt beázik a szomszéd lakása. Ha van saját lakásbiztosításod felelősségbiztosítással, akkor a biztosítód megfizeti a szomszéd kárait, és nem neked kell állnod a költségeket.
  3. Példa 3: A szomszéd lakásában lévő vízvezeték-törés miatt beázik a te lakásod. Ebben az esetben a szomszéd felelősségbiztosítása téríti meg a károkat, ha van ilyen biztosítása.

A társasház biztosítás és a saját lakásbiztosítás megfelelő kombinációja által teljes védelmet élvezhetsz a beázás okozta károk ellen. Fontos, hogy mindig tájékozódj a biztosításod részleteiről és ügyelj arra, hogy a lakásbiztosításod felelősségbiztosítást is tartalmazzon.